Fysiske rammer

Kaptajngården er indrettet i en gammel gård fra slutningen af 1800-tallet. Udearealerne er afvekslende i form af dyrefolde med får, grise og høns, skov og god afveksling af skygge og solrige pladser.

Indretning

Kaptajngården er indrettet i en stor, gammel gård med tilhørende stald. I stormen i 1999 besluttede vejrguderne at nedlægge de to gamle ladebygninger, hvilket vi var meget kede af. Som kompensation for ladebygningerne har vi på gårdspladsen fået bygget en ottekantet pavillon på 62 kvadratmeter.

Det over 200 m2 store stuehus gennemgik inden opstart visse bygningsmæssige ændringer. Vægge blev revet ned, nye blev bygget, således at huset i dag fremstår som en institution uden traditionel stueopdeling og struktur. I 2018 gennemgik Kaptajngården for alvor en gennemgribende renovering og gården fremstår i dag lys og moderne med:

  • En garderobe, hvor der er plads til leg.
  • Tre opholdsrum med forskellige funktioner. I rummet nær køkkenet er vores store morgenbord, hvor vi hver dag serverer boller, hjemmelavet marmelade, kaffe, te og meget andet. Her nyder forældre og børn godt af sammen at starte morgenen i stille tempo med fælles morgenmad.
  • To små variable rum – for tiden et kreativt rum fyldt med papkasser og et biblioteks- og soverum.
  • Et stort badeværelse.
  • Et handicaptoilet.
  • Stor entré med mange af H.C. Andersens eventyr malet på væggene.
  • Hjertet i huset er det store køkken, som ligger midt i huset.
  • Fra køkkenet er der bygget en stue på.
  • Kontor, mødelokaler og depot er indrettet på 1.-salen.

"Tillidsindhegning"

Der er ikke hegn rundt om Kaptajngården.

Et lavt plankeværk er dog opsat mod vej, parkeringsplads og mark.

Kaptajngården er til manges forundring ikke forsynet med sædvanlig ”indhegning”. Børnene kan således med lethed gå fra børnehaven. De gør det bare ikke, fordi de respekterer vores så kaldte “tillidsindhegning”.

Kaptajngårdens børn er et bevis på, at man ikke nødvendigvis behøver 2 meter høje hegn om børnehaven. Det skal for god ordens skyld indskydes, at et højt hegn kan være en nødvendighed, hvis “nærmeste nabo” er en motorvej.

Vi drøfter ofte i personalegruppen, hvordan høje mure påvirker børn og andre indsatte.